São Martinho do Porto

Dit was het dorpje waar ik in mei 1983 voor het eerst verbleef. We sliepen in een mercedes bus aan de baai. We hadden het gevoel dat het strand en de hele oceaan van ons was. Een douche hadden we niet. ‘s-morgens doken we even de oceaan in om op te frissen. Vervolgens liepen we naar een pleintje om ons met zoet water weer een beetje af te spoelen. De eerste avond in de kroeg Mira Mar was geweldig. José bleek jarig te zijn en gaf een feestje. Mijn eerste avond in Portugal en een verjaardagsfeest in de kroeg. Hoe bijzonder was dat! José kwam pas rond 23.00 uur en legde biljet van 200 Escoudos ( ongeveer 1 euro) op de bar. Hij kreeg daarvoor een fles Vinho Verde en een bakkie pinda’s met daardoorheen een paar tenen vers gesneden knoflook. Probeer het maar eens uit. Heerlijk!

Ik zat tussen lokale vissers die een flinke vangst hadden binnen gehaald. Dat moest dus gevierd worden met nog meer Vinho Verde en pinda’s. Ik verstond toen nog geen woord Portugees maar de sfeer was geweldig.Een hele avond gezelligheid zonder dat we elkaars taal spraken. Ik denk er nog graag aan terug!

São Martinho do Porto is van oorsprong een echt vissersplaatsje gelegen aan een natuurlijke baai. Vroeger werden hier ook boten gebouwd. Het heeft een zeer kindvriendelijk strand met mogelijkheden tot windsurfen, zwemmen, waterfietsen en natuurlijk zonnen. Er liggen altijd bootjes op het strand en in het water hetgeen garant staat voor een vrolijk aanzicht. De laatste jaren is er verschrikkelijk veel gebouwd voor de toeristenindustrie. Je ziet er veel nieuwe appartementen. Helaas staan er velen (nog steeds) leeg. Het geeft soms de indruk van een dorp dat wel wil, maar niet kan. Desalniettemin is het een zeer vriendelijk plaatsje met vele leuke kroegen, terrassen en eettentjes. Je kunt er een leuke wandeling maken naar het hoger gelegen oude gedeelte van het dorp. Vanaf de oude marktplaats heb je een prachtig uitzicht over de baai. Uiteraard zijn er vele winkeltjes, banken en een postkantoor.

Als je langs de kade loopt zie je in de bocht een groot pand met palmbomen er voor. Dat is een paleis geweest van een vroeger Kooning van Portugal. Hij verbleef er graag in de zomer. Als je de kade afloopt kom je op het eind bij een tunneltje. Leuk om daar doorheen te lopen. Je komt uit aan dee oceaan kant met een prachtig uitzicht. Tijdens stormachtig weer worden er enorme rotsblokken door de oceaan het tunneltje in geslingerd. Dan besef je hoe sterk de zee kan zijn. São Martinho do Porto heeft ook een station. Van hieruit is het leuk om met de trein naar b.v. Lissabon of richting het noorden te gaan. B.v. naar de mooie en leuke studentenstad Coimbra.

Enkele jaren geleden heeft men door de duinen een mooi houten wandelpad aangelegd tussen Sao Martinho do Porto en Salir do Porto. Dat is zeker de moeite waard.

Culinaire tips

  • Café/snackbar Granada is een tent waar je lekker kunt eten. Hij draait vaak Braziliaanse muziek.
  • Aan de kade liggen diverse restaurantjes. Pesqueiro heeft lekkere verse vis.