Óbidos

Óbidos is een plaats en gemeente in het Portugese district Leiria. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 142 km² en telde 10.875 inwoners in 2001.

Geschiedenis
Vanaf ca. 713 is de stad in handen van de moslims van Al-Andalus, die op de heuvel een versterking bouwden. In maart 1147 valt de stad aan Alfons I van Portugal, die het op de moslims veroverde. De legende verhaalt over de ridder Gonçalo Mendes da Maia die in zijn eentje verantwoordelijk zou zijn voor de overwinning op het kasteel. De inname van Óbidos betekende het einde van de Reconquista in Estremadura.

Bezienswaardigheden
Het oudste gedeelte van Óbidos, dat nog volledig ommuurd is, is in zijn geheel een belangrijke trekpleister. Het Kasteel (Castelo de Óbidos) uit de 12de eeuw bevindt zich in dit ommuurde stadsgedeelte. Heel typisch zijn de witgekalkte huizen, die bijna allemaal omlijnd zijn met blauwe, rode of gele strepen. In de straatjes is het zeer gezellig (en relatief fris in warme periodes). Vanop de omwalling heb je niet alleen een spectaculair zicht op de oude stad, maar ook op de omgeving.

Dit plaatsje valt geheel onder monumenten zorg. Het is omgeven door een 13 meter hoge ringmuur waar je geheel overheen kunt lopen. Je hebt een prachtig uitzicht op dit schitterende plaatsje met al haar wit geschilderde huisjes.

In Óbidos worden twee bekende drankjes gemaakt: Ginginha (morellenlikeur) en Toupeira (een hele zoete likeur waarvan het recept zeer geheim is). Ga deze drankjes zeker eens proeven!

Een groot gedeelte van het land tussen Obidos en de kust is in de loop der eeuwen uit zee gewonnen. Als je op de ringmuur staat kun je dat nog heel duidelijk zien. Vroeger konden boten Obidos nog bereiken en in de tijd van Alfonso Henriques was Peniche nog een eiland. Het land is hier een platte, vruchtbare vlakte. Men noemt dit in Portugal een veiga. Een groot aquaduct overbrugt de met verschillende torens en zes stadspoorten uitgeruste muur en loopt verder het land in.

Ginjinha is een heerlijke likeur gemaakt van morellen. Het wordt vaak geserveerd in een van chocolade gemaakt borrelglaasje. Die combinatie is erg lekker.