Ilhas de Berlengas

De Eilanden bij Peniche vormen prachtig natuurreservaat. De “Ilhas Berlengas” is een groep kleine eilanden voor de kust van Portugal, zo’n 10 kilometer van Peniche. De gehele eilandengroep is tot natuurgebied verklaard. De eilanden zijn nagenoeg onbewoond, alleen op het hoofdeiland wonen permanent een aantal mensen. Zij zorgen voor bediening van de vuurtoren en toezicht op het reservaat. Op de eilanden komen verschillende inheemse plantensoorten voor. Ook zijn de eilanden een geliefde broedplaats voor talrijke zeevogels, en bieden ze ruimte voor een tussenstop aan trekvogels. Het grootste eiland is Berlenga Grande. Hier staat het fort São João Baptista, in 1502 in manuelino stijl gebouwd. Het fort is door een smalle brug met het eiland verbonden. Dit fort is deels tot pousada (hotel) verbouwd. Rondom het fort bieden schippers een tocht aan op hun bootje, om je het eiland vanaf zee te laten zien. Je ziet dan onder andere een aantal grotten, en grillig gevormde rotsformaties. Om alles te zien wat het eiland te bieden heeft kunt je de wandelpaden te volgen. Deze paden brengen je naar het fort, naar grotten, de vuurtoren, mooie strandjes met prachtig helder water, of naar uitkijkpunten die een fantastisch uitzicht bieden. Duikers kunnen hier genieten van de mooie onderwaterflora en –fauna.

Van mei tot oktober kun je vanuit de haven van Peniche een dagtocht naar de Ilhas Berlengas maken, de overtocht duurt ongeveer 45 minuten. Vooral in de zomermaanden is het verstandig de boottochten vooraf te reserveren, want er wordt slechts een beperkt aantal personen per dag toegelaten.

Ik ben er eind jaren tachtig verschillende keren geweest. Helaas is het er nooit van gekomen om er met onze kinderen naar toe te gaan. Staat ook op het to do lijstje. Onze meiden zijn inmiddels volwassen en gaan met hun partners en kind nog steeds graag naar Portugal. Het liefst met ons. Hoe bijzonder is dat!