Foz do Arelho

Foz do Arelho is een badlpaats in de Portugese gemeente Caldas da Rainha en telt ongeveer 1500 inwoners. In de zomervakantie is het er zeer druk. In augustus komen alle Portugezen vanuit heel de wereld terug naar hun vaderland om met familie vakantie te vieren.

De oceaan stroomt hier met forse kracht landinwaarts waardoor er steeds veranderingen van het land ontstaan. Om te voorkomen dat de zee te veel schade aanricht wordt er regelmatig met grote bulldozers ingegrepen. Soms kun je bij laag water naar de overkant lopen waar je aankomt in Praia do bom Sucesso.

In 2018 vloog een drone over deze lagune en maakte beelden van een scheepswrak dat nog niet eerder ontdekt was. Momenteel wordt het door duikers verder onderzocht. Op een klein kerkhofje in de buurt ligt de bemanning van een schip begraven. Nu blijkt dat zij op dit schip hebben gevaren.

In de prachtige lagune tref je zeer veel vis en schaaldieren die dagelijks veelal met de hand worden gevangen en geraapt. In de jaren tachtig lagen verderop in deze lagune rijstvelden. Die zijn in de loop der jaren verdwenen. Ook werd er toen veel paling gevangen die je in kleine restaurants gefrituurd (Enguias frituras) eten. Heerlijk met vers gebakken brood. Ik at het vaak in mijn lievelings restaurantje Jotemar. Een heel klein tentje waar vanaf 19.00 uur brood in een hout gestookt oven werd gebakken. Helaas bestaat het restaurantje niet meer.

Het is zeer de moeite waard om met de fiets of wandelend een mooie tocht te maken langs deze lagune.

Camperplaats
Foz heeft ook een grote camperplaats waar je voor weinig geld kunt overnachten. Ik stond hier vroeger zelf wel eens enkele nachten met mijn Hanomag busje. Ik was vaak de enigste. Nu staan er honderden. Zelfs al in de maand juni.