Eten & drinken

De Portugese keuken is eenvoudig en smakelijk. Vaak worden er enorme porties opgediend. Zelfs wanneer je je niet aan de kust bevindt, kom je veel visgerechten tegen. Het Portugese woord voor vis is ‘peixe’. Houd je van vlees, bestel dan ‘carne’.

Caldo Verde
Caldo verde is een soep gemaakt van groene kool, aardappelen, knoflook, olijfolie, water en daarin stukjes pittige Portugese worst. chouriço)

Bacalhau
Het meest voorkomende gerecht is Bacalhau. Dit is gedroogde en gezouten kabeljauw. Naar men zegt is er voor elke dag van het jaar een variant. Daarnaast zie je op vele plaatsen, ook buiten, dat er sardines worden gegrild op een houtskoolvuurtje.

Caldeirade
Caldeirade is een soort vissersstoofpot met daarin verschillende soorten vis, aardappels en paprika. (heerlijk!!)

Tripas
Tripas is een gerecht gemaakt van pens en darmen. Het schijnt heel lekker te zijn. Ik heb het zelf echter nog nooit gegeten. Maar wat niet is, kan nog komen.

Leitao
Leitao is speenvarken. Cabrito is geitenvlees. Dit is zeer smaakvol. Het smaakt in Portugal niet wrang zoals dat in Nederland vaak wel het geval is.

Visgerechten zijn er talloos. Probeer eens schaal en schelpdieren. Vaak zie je ze geserveerd in prachtige aardewerk schalen of zelfs in een cataplana. Dit is een speciale koperen pan met goed sluitende deksel. Ik ben ervan overtuigd je ook op culinair gebied niets tekort zult komen in Portugal.

Koffie
Koffie is een nationale drank. Het wordt er dan ook veel gedronken en de keuze is reuze. Denk aan:

  • Bica: een klein kopje met daarin sterke zwarte koffie. Vergelijk het met espresso.
  • Café grande: een flinke kop koffie.
  • Galao: koffie geserveerd in een groot, hoog glas. Sterke koffie aangevuld met een flinke hoeveelheid warme melk.

Wijn
In bepaalde lagen van de Portugese bevolking bestaat de neiging om minachtend te doen over wijn, die wordt beschouwd als een plebejische drank.
Wijn is er te kust en te keur en is erg goedkoop. In het midden van Portugal wordt de bekende Vinho verde verbouwd. Dit is een jonge wijn. Letterlijk vertaald betekent het: groene wijn. Deze wijn is heel licht mousserend en gemakkelijk te drinken. Niks bijzonders maar maakt gewoon erg lekker bij zonnig weer op een terras met uitzicht op zee.

Bier
Twee bekende Portugese merken bier zijn Superbock en Sagres. Beiden zijn prima biertjes. Het is gebruikelijk om na een goede maaltijd af te sluiten met een aquardente velha. Dat is voor de sterke magen onder ons. Je kunt het vergelijken met vuurwater. Een lekker glaasje portwijn of een Licor Beirão is naar mijn idee een betere keus. Allebei kan natuurlijk ook geprobeerd worden.