Baleal

Dit wordt ook wel het surfmekka van Europa genoemd. Er hangt een heerlijke relaxte sfeer. Je treft er vele (oude) kampeerbusjes aan.

Op een van de onderstaande foto’s zie je zee-egeltjes. In 2016 zag ik enkele visser deze zeevruchten eten. Toe ik vroeg hoe ze die klaar maakten werd ik gevraagd om er ook een te proeven. Dat was rond 13.00 uur. Toen ik ‘s-avonds rond 21.00 uur uit eten ging proefde ik nog steeds de heerlijke smaak van deze oranje “tongetjes”. Ze worden slechts enkele minuten gekookt in zeewater. Met een zakmes worden de stekeltjes eraf geschraapt. Vervolgens open je de egel en zie je de oranje gekleurde tongetjes die je er uit kunt plukken.

Baleal is een klein eiland en ligt ongeveer 4 kilometer ten noorden van het mooie vissersplaatsje Peniche. Dit eilandje ligt in het westen van Portugal, gescheiden van het land door een tombolo (een schoorwal). Aan het uiteinde van het eiland vind je de ontoegankelijke eilandjes Ilha das Pombas en Ilha de Fora.

Baleal stond in het verleden ook bekend om de walvisvangst. Het eilandje lag op de trekroute van deze zoogdieren naar de noordelijke zeeën.

Baleal, gelegen in de regio Peniche, is uitgegroeid tot een belangrijke vakantiebestemming waar je goed kunt watersporten. De kustvorm, namelijk de baai en de noordelijke kuststrook geassocieerd met Baleal, creëren unieke omstandigheden in Europa voor het beoefenen van surfen en bodyboarden.